Inför kvartsfinalerna i EM 2024: Portugal - Frankrike

Inför kvartsfinalerna i EM 2024: Portugal - Frankrike

Under kvartsfinalerna i Europamästerskapet 2024 kommer Portugal att möta Frankrike, en stormatch mellan två starka lag. Båda lagen har haft varierande framgångar i turneringen hittills och deras senaste prestationer ger oss en inblick i vad vi kan förvänta oss i denna avgörande match.

Portugals väg till kvartsfinalen

Portugal har haft en blandad turnering hittills. De slutade på första plats i Grupp F, med två vinster och en förlust i gruppspelet.

Gruppspel

  • Portugal vs. Tjeckien (2-1): Portugal började turneringen med en seger över Tjeckien. Efter att ha hamnat i underläge kvitterade de genom ett självmål och avgjorde matchen på övertid genom Francisco Conceição.
  • Turkiet vs. Portugal (0-3): I den andra gruppmatchen dominerade Portugal Turkiet med mål från Bernardo Silva och Bruno Fernandes samt ett självmål från Turkiet.
  • Georgien vs. Portugal (2-0): Den tredje gruppspelsmatchen blev en besvikelse för Portugal då de förlorade mot Georgien efter att ha släppt in ett tidigt mål och sedan en straff.

Åttondelsfinal

  • Portugal vs. Slovenien (0-0, 3-0 efter straffar): I åttondelsfinalen mötte Portugal Slovenien. Efter en mållös match och straffmiss av Cristiano Ronaldo under förlängningen gick det slutligen till straffläggning, där Portugal vann med 3-0 efter storspel av Portugals målvakt Diogo Costa.

Frankrikes resa till kvartsfinalen

Frankrike hade en stark prestation i Grupp D, där de slutade på andra plats med en vinst och två oavgjorda matcher.

Gruppspel

  • Österrike vs. Frankrike (0-1): Frankrike inledde gruppspelet med en seger över Österrike tack vare ett självmål.
  • Nederländerna vs. Frankrike (0-0): Den andra matchen mot Nederländerna slutade mållös trots flera chanser.
  • Frankrike vs. Polen (1-1): I den sista gruppmatchen spelade Frankrike oavgjort mot Polen, med mål från Kylian Mbappé på straff och en kvittering från Polen genom Robert Lewandowski.

Åttondelsfinal

  • Frankrike vs. Belgien (1-0): I åttondelsfinalen besegrade Frankrike Belgien med ett självmål från Jan Vertonghen, vilket säkrade deras plats i kvartsfinalen.

Tidigare möten

De två lagen möttes senast i gruppspelet i EM 2020, där matchen slutade 2-2. Båda lagen visade då sin styrka och förmåga att återhämta sig från motgångar.

Slutsats

Med tanke på båda lagens prestationer hittills i turneringen, förväntas matchen mellan Portugal och Frankrike bli en intensiv och jämn kamp. Portugal har visat sin offensiva styrka men också sin sårbarhet i försvar, medan Frankrike har varit stabila men ibland haft svårt att konvertera chanser till mål. Det blir en match att hålla ögonen på, med mycket på spel för båda lagen.